HAND & KAAK

Waarom Hand en Kaak revalidatie?

Mijn interesse in de bewegende mens, gecombineerd met de voldoening die ik haal uit het werken met mensen, de creativiteit die je in je oefeningen kan verwerken en de wetenschappelijke onderbouwing heeft me geleid naar de opleiding kinesitherapie.

 

Na enkele jaren uitsluitend met kinderen te werken, heb ik me kunnen specialiseren in 2 fantastische, maar zeer specifieke domeinen voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Mijn interesse in handrevalidatie werd al van bij de opleiding kinesitherapie geprikkeld. De hand is zo complex door alle verschillende structuren die op een klein oppervlak perfect moeten functioneren. Iedere hand is uniek en moet zijn verschillende opdrachten kunnen uitvoeren. Het is voor mij elke keer weer een uitdaging om samen met mijn patiƫnt zijn hand terug functioneel te kunnen maken.

 

De interesse in kaak revalidatie is nog vroeger gestart. Toen in 2016 de eerste cursus specialisatie kaakgezichtsproblematiek door onder andere professor De Laet in Leuven gegeven werd, heb ik gelukkig de kans gekregen ook hier mij verder in te specialiseren.  

Handrevalidatie

Je hand en pols  hebben een ingewikkelde anatomie. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat je je hand op eindeloos veel manieren kan bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie.

Maar je hand is ook kwetsbaar. Een ongeluk, overbelasting of slijtage kunnen allerlei klachten geven, wat je sterk kan belemmeren bij je dagelijkse bezigheden. Het herstelproces is bij de hand uiterst kwetsbaarm een gespecialiseerde therapeuten is dan onmisbaar.

 

De behandeling en adviezen kunnen zeer uiteenlopend zijn, maar moeten precies afgestemd worden op uw specifieke klachten en beperkingen, om zo snel mogelijk terug optimaal te functioneren.

 

De revalidatie gebeurt steeds in nauw overleg met de doorverwijzende arts. 

Kaakrevalidatie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is de wetenschappelijke naam voor problemen met het kaakgewricht (TMG).

Bewegen met de kaak (bijten, lachen, praten) is dan pijnlijk, of verloopt stroef.

Klachten van het kaakgewricht zijn vaak terug te leiden tot een beperkte beweeglijkheid van het gewricht zelf (door slijtage of een trauma) of overbelasting van de spieren.

Vaak liggen ook verkeerde gewoontes aan de basis, zoals tandenknarsen of tanden klemmen (bruxisme).

 

Zowel een arts als een tandarts kan in dat geval kinesitherapie voorschrijven.

Door specifieke therapie, zowel inwendig als uitwendig, kunnen we kaakproblemen oplossen en het gewricht beter laten functioneren. Mobilisatie, massage of strechting technieken worden aangeleerd. Ook het bieden van voldoende inzicht in TMD aan de hand van een duidelijke uitleg is een belangrijk deel van de behandeling.