kind & bobath

Welkom op de website van de kinderpraktijk Huizingen

 

Ben je doorverwezen door je arts of pediater, de school of het CLB of maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind?

Dan hebben jullie mogelijk behoefte aan deskundige hulp waarbij wij uw kind een extra duwtje in de rug kunnen geven, zodat het zorgeloos kan opgroeien.

 

Wij zijn een team van 2 enthousiaste kinesitherapeuten, beiden gespecialiseerd in het begeleiden van baby's, kinderen en adolescenten met motorische problemen.

Aangezien we onder andere gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen is er een aparte ruimte voorzien op maat van het kind en zijn de materialen zeer kindvriendelijk en motiverend.

De therapie wordt individueel bepaald volgens de noden van uw kind. Hierbij waken wij over de balans tussen de mogelijkheden van je kind en de eisen die aan je kind gesteld worden.

Via motiverende, haalbare uitdagingen willen wij uw kind stimuleren om zijn grenzen te verleggen.


Vriendelijke groeten,

Elodie en ElsDeze kinepraktijk is in 2011 gestart als kinderpraktijk, in de loop der jaren werd de nood aan Bobath therapie voor volwassenen zeer duidelijk. Dus ook als volwassene blijf je meer dan welkom.


Behandelingen

 Ontwikkelingsstimulatie
Psychomotoriek  Bobath
  Ademhalingstherapie

  Behandelingen

  1. Ontwikkelingsstimulatie  • Ontwikkelingsbegeleiding en opvolging van (ex-) premature kinderen

  Je krijgt tips om het bewegen gemakkelijker te laten verlopen en advies over hoe je je kindje het best kan dragen, positioneren en over bewegen in het dagelijks leven (eten, materiaal hanteren, een bad nemen, welk speelgoed …)

   

  • Ontwikkelingsbegeleiding en -stimulatie bij baby's met een voorkeurshouding (brachiocephalie, torticollis of plagiocephalie)

  Door middel van oefeningen en trucjes die jullie aangeleerd krijgen, leren we je kind zelf correct bewegen. We oefenen geen rek uit op de spieren om letsels te voorkomen. Er gaat veel aandacht naar de juiste handeling en positionering van je kind buiten de therapie.

   

  • Ontwikkelingsbegeleiding en – stimulatie bij peuters met een algemene ontwikkelingsachterstand

  Kinderen bereiken soms de mijlpalen (hoofd recht houden, rollen, zitten, kruipen, zich recht trekken of stappen) later of op een andere manier dan andere kinderen. Ook hier gaan we de ontwikkeling zo veel mogelijk stimuleren dmv specifieke oefeningen. Er wordt samen geoefend zodat de oefeningen ook thuis gedaan kunnen worden.

   

  • Gangrevalidatie

  Soms stappen kinderen op hun tippen, hebben ze na de leeftijd van 6 jaar nog platvoeten, vallen ze frequent, zijn ze wat onhandig of hebben ze nog weinig evenwicht in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Anderen schuiven voort op hun poep (billenschuivers) of hebben ze een afwijkend stappatroon. Ook kinderen met orthopedische problemen kunnen we in de praktijk behandelen. De nauwe samenwerking met de ouders blijft ook hier belangrijk.

   

  • Hypotonie

  Soms hebben kinderen een verminderde spierkracht, te soepele gewirchten en verminderde spieruithouding. Ook daar kunnen we in de praktijk aan werken.

   

  • Pes equinovarus (klompvoeten)

  Kinderen met klompvoeten kunnen al vroeg in de praktijk terecht. Wij hechten hier veel belang aan het correct tapen, het mobiliseren en het soepel houden van de voet. Nadien begeleiden we je kind tot het vlot stapt. Indien nodig blijven we later ook werken op de soepelheid van de voet. Ook begeleiden we je in het zoeken van gepast schoeisel en eventueel het maken van orthopedisch materiaal.

   

  • Reuma

  Kinderen die te maken krijgen met juveniele artritisch of reuma kunnen hier terecht voor een begeleiding op maat. De uitwerking van dit probleem is heel afhankelijk van het kind zelf en moet daarom ook met de grootste zorg behandeld worden.

   

  • Obstetrische plexus brachialis laesie

  Je krijgt heel wat informatie en advies. Samen oefenen we om de beweeglijkheid van de gewrichten van uw kind zoveel mogelijk te behouden.  De oefeningen moeten langzaam uitgevoerd worden en op een regelmatige basis.

   

  • Kinderen met een syndroom

  Elk kind zal op zijn maat en met zijn mogelijkheden geholpen worden

  C. ontwikkeling
  E. hypotonie
  G. artrose
  D. heupgangprob
  C. gang 2
  I. ass
  D. billenschuiver
  D. gang3
  I. SYNDROMEN
  H. plexus3
  E. hyperlax2
  C. ontwikkeling 2
  F. KLOMPV2
  F. KLOMPV
  D. teenlopen
  A. prematuur
  B. schedel-brachiocephalie-en-plagiocephalie
  B. torticollis
  C. ontwikkeling
  E. hypotonie
  G. artrose
  D. heupgangprob
  C. gang 2
  I. ass
  D. billenschuiver
  D. gang3
  I. SYNDROMEN
  H. plexus3
  E. hyperlax2
  C. ontwikkeling 2
  F. KLOMPV2
  F. KLOMPV
  D. teenlopen
  A. prematuur
  B. schedel-brachiocephalie-en-plagiocephalie
  B. torticollis
  C. ontwikkeling
  E. hypotonie
  G. artrose
  D. heupgangprob
  C. gang 2
  I. ass
  D. billenschuiver
  D. gang3
  I. SYNDROMEN
  H. plexus3
  E. hyperlax2
  C. ontwikkeling 2
  F. KLOMPV2
  F. KLOMPV
  D. teenlopen
  A. prematuur
  B. schedel-brachiocephalie-en-plagiocephalie
  B. torticollis
  C. ontwikkeling
  E. hypotonie
  G. artrose
  D. heupgangprob
  C. gang 2
  I. ass
  D. billenschuiver
  D. gang3
  I. SYNDROMEN
  H. plexus3
  E. hyperlax2
  C. ontwikkeling 2
  F. KLOMPV2
  F. KLOMPV
  D. teenlopen
  A. prematuur
  B. schedel-brachiocephalie-en-plagiocephalie
  B. torticollis

  2. Bobath therapie


  Deze therapievorm is vooral gekend voor kinderen met hersenverlamming (Cerebral Palsy of CP). Het is een goede basis om te gebruiken voor de ontwikkelingsstimulatie en psychomotorsiche ontwikkeling van kinderen. Deze therapie kan zeker ook toegepast worden bij kinderen met andere neuromotorische- of genetische afwijkingen, waarbij kinderen problemen hebben met de controle van houding en beweging (ontwikkelingsachterstand, voorkeurshoudingen, spierziekten, spina bifida, syndromale aandoeningen, genetische aandoeningen, scoliose, …).

  Een vroegtijdige en adequate behandeling is belangrijk.

   

  Concreet worden behandelingstechnieken gebruikt om de hypertonie (hoge spierspanning) te verminderen. Dit kan door bewegen, belasten en positioneren. Bij elk onderdeel is de betrokkenheid van het kind vereist. Om dit te realiseren maken we gebruik van reflexen bij baby's, spelletjes bij kinderen en specifiekere oefeningen bij adolescenten om de behandeling zo leuk mogelijk te maken.

   

  Deze therapievorm kan verder gezet worden bijadolescenten en volwassenen.

  CP is geen evolutieve aandoening, maar toch zal de pathologie meer en meer op de voorgrond treden gedurende de ontwikkeling. Behandelingen op latere leeftijd blijven zinvol. Het niet behandelen van deze problemen kan leiden tot contracturen of orthopedische misvormingen.

  De therapie bij volwassenen is meer gericht op pijnbestrijding, krachtopbouw, verbeteren van de uithouding, hulp bij juist positioneren en uitvoeren van transfers, gangrevalidatie, tonusreductie ...


  Meer informatie kan u terugvinden op de website : www.bobath.be

  IMG_3805
  IMG_3817
  IMG_3808
  IMG_3803
  IMG_3800
  IMG_3802
  BAL
  afo
  IMG_3805
  IMG_3817
  IMG_3808
  IMG_3803
  IMG_3800
  IMG_3802
  BAL
  afo

  3. Psychomotoriek  • Algemene problemen met de grove motoriek

  Wij kunnen kinderen die wat onhandig zijn, nog weinig evenwicht hebben in vergelijking met leeftijdsgenootjes, problemen hebben met coördinatie of met balvaardigheid begeleiden, zodat ze zich weer beter voelen in de groep.

   

   

  • Problemen met de fijne motoriek en schrijfmotoriek

  Bij schrijfmotorische problemen wordt gestart met het aanleren van een goede schrijfhouding en pengreep. Nadien worden schrijfpatronen en -bewegingen ingeoefend.

  Het betreft de armbeweging, de hand- en polsbeweging en de vingerbeweging.

  psychomtoriek
  fijne
  GROVE
  GROVE 3
  fijne2
  schrijfmotoriek2
  GROVE (2)
  Psychomotoriek 2
  schrijfmotoriek
  GROVE 3

  4. Ademhalingskine


  Hierbij werken wij volgens het principe van Jean Chevaillier en zijn autogene drainage. Deze begeleiding van de ademhaling beoogt een zo effectief mogelijk draineren van het mucus (slijm) om zo de belaste longen terug vrij te maken. Daartoe wordt een goede en correcte ademhaling aangeleerd. Bovendien leert het kind zelf het mucus zo veel mogelijk te transporteren naar hogere luchtwegen om het vervolgens effectief op te hoesten.

  Deze therapievorm kan ook bij baby’s en jonge kinderen toegepast worden maar dan spreken we van een ‘geassisteerde autogene drainage’. Hierbij gaan we door bouncing op de bal en drukkingen thv de borstkas het mucus draineren om zo de belaste longen terug vrij te maken.
  Hulpmiddelen zoals PEP kunnen aangewend worden indien nodig.

  We kunnen ook helpen bij hyperventilatieproblemen (methode Chris Lenaerts)

  Indicaties op het voorschrift van de arts: bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, hyperreactieve luchtwegen, RSV, mucovisidose, primaire cillarie dyskinesie, bronchopulmonaire dysplasie bij premature kinderen, mucovisidose, bronciëctasieën.

   

  phugmoubvo8-andre-hunter-1024x576
  C28DF1C1-3BC4-4435-9E10-222523B7EC1A